Als Nederlanders vinden we het fijn om onze tijd op het water door te brengen. We beschikken ook over veel water waarop we kunnen recreëren. Heel erg leuk natuurlijk maar daarbij moeten we ook goed op onze veiligheid letten. Zeker bij kinderen zonder zwemdiploma is het belangrijk om een zwemvest te dragen. Ook als je gaat zeilen bij wat ruigere omstandigheden kan het heel verstandig zijn om een zwemvest te dragen. Want wat als je om wat voor reden ook bewusteloos in het water terecht komt. Ook dan wil je dat je veiligheid gewaarborgd is. In dit blog vertellen we je daarom graag over de mogelijkheden.

Een zwemvest om te recreëren

Als je lekker met je gezin op het water gaat vertoeven dan heeft het zwemvest een andere rol dan bijvoorbeeld bij wedstrijdzeilen. Als je bijvoorbeeld is een keer gezellig een sloep gaat huren en je kinderen meeneemt dan kan dat prima. Maar het is wel verstandig om je kinderen dan een zwemvest aan te doen. In dit geval kies je vaak voor het aanschaffen van een zogenaamd reddingsvest. Deze heeft puur en alleen als doel om te zorgen dat je niet verdrinkt. Er zit een behoorlijk drijfvermogen aan de voorkant en het reddingsvest heeft een grote kraag. Deze twee aspecten zorgen ervoor dat wanneer je bewusteloos te water raakt je op je rug komt te drijven en je hoofd goed boven water blijft. Door het grote drijfvermogen is deze wel wat minder fijn om te dragen en daarom zie je dat echte wedstrijdzeilers hier niet voor kiezen. Bij kinderen zie je ook vaak dat het reddingsvest twee banden heeft die in de liezen zitten. Kinderen stappen als het ware in het reddingsvest. Deze banden zorgen ervoor dat het vest niet uit kan schieten als je kind te water raakt.

Een zwemvest voor de wedstrijdsport

Als je een vest nodig hebt voor de watersport maak je vaak andere keuzes. Dan is de randvoorwaarde dat je makkelijk kunt bewegen van belang. Stel je gaat als sport wakeboarden beoefenen dan moet je voldoende bewegingsvrijheid hebben om je tricks te kunnen doen. Ook voor het wedstrijdzeilen geldt dat. Zeker in de open boten moet je veel bewegen en moet je fysiek goed fit zijn. Het zwemvest voor deze doeleinden is daarom wat anders gemaakt. Het drijfvermogen is wat meer verdeeld waardoor je er wat makkelijker in kunt bewegen. Vaak zie je aan de zijkanten dat er neopreen in is verwerkt. Dit materiaal gebruiken ze ook voor het vervaardigen van wetsuits. Naast dat het je lichaam op lichaamstemperatuur houdt is het een elastisch en soepel materiaal.