Bij het krijgen van een kind wil je er als vader natuurlijk wel zeker van zijn dat het ook echt jouw kind is. Een vaderschapstest geeft je uitsluitsel op de belangrijke vraag of je daadwerkelijk wel de vader bent. Het zou erg pijnlijk zijn als het blijkt dat je niet de vader bent, maar dan heb je in ieder geval wel de zekerheid. De vaderschapstest geeft je namelijk al binnen enkele dagen een zekerheid van minimaal 99,99%. Bij de vaderschapstest wordt het dna van de vermeende vader vergeleken met het dna van het kind. Maar hoe gaat de test eigenlijk in zijn werking en waar moet je rekening mee houden? Daar zul je in dit blog achter komen.

Verschil tussen een gemoedsrusttest en een rechtsgeldige vaderschapstest

Bij een vaderschapstest heb je de keuze uit een gemoedsrusttest en een rechtsgeldige test. De gemoedsrusttest is, zoals de naam al verklapt, een test om je gerust te stellen. Naast dat een rechtsgeldige test ook voor geruststelling zorgt, kun je het ook gebruiken in een juridische procedure. De testen zijn allebei even betrouwbaar. Het verschil tussen de testen is de wijze waarop het dna wordt afgenomen. Een gemoedsrusttest kun je thuis zelf afnemen, terwijl een rechtsgeldige test door een onafhankelijke derde persoon moet worden afgenomen. Overigens is het ook mogelijk om een vaderschapstest af te nemen in een zeer vroeg stadium van de zwangerschap. Dat kan met behulp van een prenatale vaderschapstest.

Hoe nauwkeurig is de vaderschapstest?

De dna-test wordt eenvoudig en geheel pijnloos afgenomen met behulp van wattenstaafjes. Na de dna-test krijg je zoals eerder vermeld al binnen een paar dagen een uitslag met een zekerheid van 99,99%. De dna-test is beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Je kunt het dna laten onderzoek op 20 loci of 25 loci. Loci betekent eigenlijk niks anders dan plaatsen. Meer loci betekent eigenlijk dat het chromosoom op meer plaatsen onderzocht wordt en dus voor nog meer zekerheid zorgt. En op het moment dat de moeder ook deel neemt aan het dna onderzoek dan zal de nauwkeurigheid van het onderzoek nog groter zijn. Als het blijkt dat de geteste man uiteindelijk niet de biologische vader van het kind is, dan kan het laboratorium dit met wel 100% zekerheid vaststellen.

Waar kun je een vaderschapstest bestellen?

Je kunt bij dna-test.nl terecht voor de vaderschapstesten. Ze zijn een erkend dna-test bedrijf en beschikken over een snelle levering. Alles wat je vandaag bestelt, heb je morgen al in huis. Nadat je de test hebt afgenomen en het vervolgens terug hebt gestuurd naar het laboratorium, ontvang je binnen 4 werkdagen je uitslag.