Er zijn ontzettend veel verschillende soorten pakken in de wereld. Zo bestaan er blazers, jacquets, smokings en rokkostuums. De mooiste en meest formele pak vind ik toch wel het rokkostuum. Je kan wel zeggen dat ik een klein beetje vrolijk wordt van mooie pakken. En daarbij vind ik het rokkostuum de mooiste. Maar wat wel belangrijk is bij het overwegen voor het aandoen van een rokkostuum is de gelegenheid waarop het pak gedragen zal worden.

Rokkostuums kunnen toch altijd?

Een rokkostuum kan niet voor elke bijzondere gelegenheid of gebeurtenis aangetrokken worden. De etiquette bij het kostuum is dat het een formeel pak is voor heren. Het wordt vooral dus op formele en ceremoniële evenementen gedragen.

Waaruit bestaan een rokkostuums?

Een rokkostuum is een driedelig pak dat bestaat uit een rokjas, wit vest en een pantalon. De rokjas is een zwarte jas die ook wel tailcoat genoemd mag worden. Het is een tailcoat omdat de achterzijde langer is dan de voorzijde waardoor het op een staart lijkt. Het witte vest met daaronder een wit overhemd met een boord. De pantalon is een zwarte broek met knopen. Bij de pantalon mag geen riem om worden gedaan. Er mag alleen gebruik worden gemaakt van de knopen die aanwezig zijn en de bretels.

Accessoires voor een rokkostuum

Maar het driedelig pak is aan te vullen met verschillende accessoires. Eén van deze accessoires zijn bretels. Bretels zijn gemaakt om de zwarte pantalon van het kostuum omhoog te houden. Deze zijn echter niet zichtbaar doordat er een rokjas overheen zit. Naast de bretels kan er ook een witte strik worden toegevoegd aan het rokkostuum. Het kostuum kan helemaal afgemaakt worden door het toevoegen van zwarte lakschoenen. Hierbij moet je wel opletten dat je de goede maat koopt want ze lopen niet al te soepel. Het zijn ook meer schoenen die voor ceremoniële gebeurtenissen aangetrokken kunnen worden. Ten slotte kunnen er nog zwarte kniekousen en een wit pochet worden toegevoegd aan de outfit.

Nederland en het rokkostuum

Rokkostuums worden in Nederland vooral gedragen bij formele gebeurtenissen zoals trouwerijen, begrafenissen en andere ceremoniële evenementen. Maar het is bij lange na niet meer zo populair als vroeger. Nu worden er juist meer smokings gedragen bij dit soort evenementen. Maar de smoking is eigenlijk niet de juiste outfit voor alle evenementen. Een smoking is meer een feestelijke outfit. Het rokkostuum is bij elke gebeurtenis te dragen. Het pak is tijdloos en zeker een klassieker die nog vele jaren gedragen kan worden!