Een tijdje terug heb ik bij een vriend geholpen het laminaat van de woonkamer opnieuw te leggen. Voor mij was het de eerste keer dat ik zo’n klus gedaan had, dus ik wist weinig over laminaat. Mijn vriend wist ook niet precies hoe je een vloer moet leggen, maar we dachten dat we daar wel even uitkwamen. Het bleek uiteindelijk lastiger dan gedacht! Een laminaatvloer leggen is best ingewikkeld als je niet weet wat je aan het doen bent. Daarom wilde ik graag een blog over dit onderwerp schrijven, zodat ik hopelijk de lezers kan helpen. Mochten jullie ooit zelf een keer een vloer leggen, dan weet je er hopelijk meer van dan ik deed. Als je eenmaal weet hoe je een vloer legt is het niet zo moeilijk meer. Je kunt natuurlijk ook altijd iemand inhuren om je laminaat te leggen. Maar daar vertel ik straks meer over. Eerst zal ik uitleggen wat laminaatvloeren zijn en welke soorten je allemaal hebt!

Wat zijn laminaatvloeren eigenlijk?

Deze vorm van vloerbedekking is inmiddels erg populair in Nederland. De planken zijn gemaakt van een composiet plaatmateriaal. Dit betekend dat het materiaal bestaat uit verschillende bestanddelen. Door de verschillende materialen die gebruikt worden bij laminaat kent het andere voordelen dan bijvoorbeeld houten of PVC vloeren. Bekende voordelen van laminaatvloeren zijn de installatiemogelijkheden, de isolatie en het makkelijk onderhouden van de vloer. Ze zijn vaak krasvrij en viezigheid trekt niet in de vloer maar blijft erop liggen. Al met al zijn laminaatvloeren eigenlijk de moderne variant van de traditionele houten vloeren. Qua uiterlijk erg gelijk, maar qua gebruik veel makkelijker.

Welke verschillende soorten vloeren zijn er?

De tijden dat de vloeren eruit zien als plastic zijn gelukkig voorbij. Toen de vloeren net uitkwamen was het nog lastig om het uiterlijk van hout na te bootsen. Inmiddels heeft de industrie een flinke inhaalslag gemaakt. Tegenwoordig kun je vloeren met knoesten, spijkergaten of nerven kopen. Ook is elke soort hout wel verkrijgbaar in laminaat versie. Het enorme aanbod zorgt er ook voor dat voor iedereen zijn of haar droomvloer haalbaar is. Tot slot kun je de vloeren gemakkelijk aanpassen en naar eigen smaak uitzoeken. Dit maakt de vloeren uniek!

Hoe leg je een laminaatvloer?

Zodra je een vloer aanschaft, krijg je vaak instructies hoe je zo’n vloer moet leggen. De meest bekende vloer is de klikvloer. Deze heeft bepaalde voegen waardoor elke plank in de volgende klikt. Voor het leggen van zo’n vloer heb je natuurlijk wel wat handigheid nodig. Ook is het goede gereedschap erg belangrijk, want je moet hoekjes en planken op maat zagen. Het leggen hoeft dus niet moeilijk te zijn. Als je twee linkerhanden hebt, dan is het misschien toch handiger om het te laten doen. Bij elke zaak waar je een laminaatvloer aanschaft kun je wel een legservice uitkiezen. Dan wordt het zo voor je gedaan, en dat is toch ook wel erg fijn!