Jaarlijks vinden er nog steeds zo’n ruim 60.000 huwelijken plaats. Naast het huwelijk is het geregistreerd partnerschap ook een veel gekozen optie om een aantal zaken vast te leggen als je gaat samenwonen. Maar het traditionele huwelijk blijft nog steeds het meeste in trek. Het huwelijk heeft al een lange historie. Tijdens de Gouden Eeuw trouwden de meeste stellen uit praktische overweging. Het was belangrijk om een stabiele familie te hebben. Het is pas in het begin van de twintigste eeuw dat economische gronden of familiebelang een steeds kleinere rol gaan spelen. In de moderne maatschappij trouwt een stel veelal omdat men van elkaar houdt. En dat is toch eigenlijk waar het huwelijk voor bedoeld is. De meeste huwelijken houden gelukkig stand. Maar er zijn ook veel huwelijken die eindigen in een scheiding. Vaak wordt er voor de scheiding nog van alles gedaan door beide partners om het huwelijk te redden. Online relatietherapie kan daar een grote rol in spelen.

Stress

Stress is vaak een grote factor die meespeelt bij het stranden van een huwelijk. Dat kan onder andere door stress op het werk zijn, stress door geldproblemen of door zorgen over de gezondheid. De gevolgen van stress op het werk worden een steeds groter probleem. Er worden steeds hogere eisen aan het personeel op de werkvloer gesteld. Ook kiezen veel bedrijven ervoor om met minder mensen verder te gaan terwijl de werkzaamheden hetzelfde blijven. Momenteel is een groot deel van de ziektemeldingen al van psychische aard, en dit zal naar verwachting verder toenemen. Psychische klachten kunnen leiden tot een burn-out, een depressie of een milde vorm daarvan een dysthyme stoornis. De problemen op het werk of in het sociale leven kunnen ook leiden tot andere stoornissen waar onder een angst of piekerstoornis. Het is dus van het grootste belang om stressvolle situaties zoveel mogelijk te vermijden.

Het huwelijk de komende jaren

Het huwelijk zal ook in de toekomst een veel gekozen optie blijven. Samenwonen is zeker in opkomst maar veel mensen willen hun liefde voor elkaar toch vastleggen met een huwelijk. Huwelijken werden voorheen alleen maar gesloten in het gemeentehuis en vervolgens eventueel nog in de kerk. Vandaag de dag komen er steeds meer locaties bij waar het huwelijk voltrokken kan worden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit trouwen op een kasteel, in een voetbalstadion of zelfs op een onbewoond eilandje in het Veluwemeer. Maar je kunt natuurlijk ook nog steeds gewoon naar het gemeentehuis gaan om te trouwen.